Loading
NZOZ DIAMED Czechowice-Dziedzice ul. Kochanowskiego 4 poszukuje lekarza do pracy w POZ (etat lub godziny kontraktowe) tel. 602 100 145

  Dyżur pełni apteka

  Wydarzenia

  Obserwator

  Facebook

   Wiadomości
30.05.2013Festiwal Kuchni Regionalnej w Zabrzegu

Już po raz kolejny Starostwo Powiatowe w Bielsku-Białej zorganizowało Festiwal Kuchni Regionalnej. Tym razem hasłem przewodnim stał się: „ Polski i Słowacki sposób na ziemniaka”.

Impreza odbyła się w ramach realizacji projektu unijnego pod nazwą „Promocja markowego produktu powiatu bielskiego „Smaki i smaczki” na pograniczu polsko-słowackim” współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007-2013 oraz z budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Beskidy”. Miejscem „wielkiego gotowania” tym razem stał się stadion LKS Sokół w Zabrzegu, gdzie 25 maja br. 39 uczestników przygotowywało regionalne potrawy. Jury pod kierownictwem etnograf Barbary Rosiek miało nie lada trudne zadanie wyłonić najlepsze i najsmaczniejsze dania spośród kilkuset przygotowanych przez uczestników. W ocenie brano pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale także wygląd, dobór potraw oraz udekorowanie stołów, a przede wszystkim nawiązanie do regionalnych tradycji.
Festiwal swoimi występami uświetnili laureaci XIV Powiatowych Spotkań Amatorskich Grup Artystycznych SAGA 2013. Przed Zabrzeską publicznością zaprezentował się Regionalny Zespół „Klimczok” z Zespołu Szkoły Podstawowej i Gimnazjum nr 2 w Szczyrku oraz Zespół Taneczny Mażoretek „Gracja” z Powiatowego Ogniska Pracy Pozaszkolnej „ART.” w Czechowicach-Dziedzicach. Po prezentacjach artystycznych nastąpiło uroczyste podsumowanie konkursu SAGA 2013 i wręczenie nagród przez Starostę Bielskiego Andrzeja Płonkę oraz Burmistrza Miasta Czechowice-Dziedzice Mariana Błachuta.

Kolejnym punktem programu były występy zespołów artystycznych takich jak: „Modul” ze Słowacji, Zespołu Okazjonalnego Stowarzyszenia „ Przyjazny Zabrzeg” oraz Zespołu Regionalnego „Zabrzeg”, które bawiły publiczność i umilały czas degustacji tradycyjnych potraw. Po burzliwych obradach Komisji, Barbara Rosiek – Przewodnicząca ogłosiła wyniki i podsumowała Festiwal. Statuetki za najbardziej tradycyjne potrawy otrzymali: w kategorii zupy postanowiono nagrodzić KGW Czaniec za Polewkę z serwatki z ziemniakami, w kategorii dania gorące KGW Wilkowice za Tarcioszkę – Babkę ziemniaczaną, w kategorii produkt KGW nr 1 w Jaworzu za Szałot Śląski ze śledziem najlepszym ciastem uznano Struclę Makową przygotowaną przez KGW Kaniów, a nalewką Proboszczówkę zrobioną przez Stowarzyszenie Przyjaciół Kaniówka. Wszyscy uczestnicy Festiwalu otrzymali równorzędne nagrody rzeczowe oraz dyplomy, a laureaci statuetki w postaci rzeźb regionalnych oraz promocyjne gadżety, które wręczali: Jan Kadera Primator Miasta Namestovo, Bogusław Stolarczyk Wiceprzewodniczący Rady Powiatu w Bielsku-Białej oraz Andrzej Płonka Starosta Bielski.
Ponadto Komisja postanowiła przyznać specjalne wyróżnienia w tym: Miasto Namestovo uhonorowało KGW Janowice za Zupę Kartoflankę, Rejonowy Związek Kółek Rolniczych i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej wyróżnił KGW Stara Wieś za „Nalewka z miechunki” oraz za „Pączki ziemniaczane. Beskidzka Izba Turystyki KGW Godziszka za wszystkie zaprezentowane potrawy, Stowarzyszenie „Region Beskidy” postanowiło wyróżnić KGW Bystra za wszystkie przygotowane potrawy, natomiast Wydział Rozwoju Regionalnego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego uhonorował KGW Bestwina – za wszystkie zaprezentowane potrawy oraz Zespół Szkół Technicznych i Licealnych w Czechowicach-Dziedzicach za „Napój żniwiarzy” oraz „Zupę rybną na maślance”. Kolejnym sponsorem nagród był Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, który postanowił wyróżnić KGW Pisarzowice za Kotleciki ziemniaczane z biała rzepą i kompotem z suszonych owoców oraz KGW Bujaków za wszystkie przygotowane potrawy. Nadwiślańska Agencja Turystyczna Sp. z o. o. doceniła KGW Międzyrzecze Górne za „Pieróg z ziemniaków i kaszy gryczanej” oraz za „Nalewkę z melisy”, Redakcja „Mój Powiat” wręczyła nagrodę dla Šikovnych Gazdinek z Námestova za wszystkie zaprezentowane potrawy, a Wydział Promocji Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej przyznał wyróżnienie dla KGW Bielowicko za „Czarne kluski fusate z boczkiem”. Firma „AKCES” z Czechowic- Dziedzic nagordziła KGW Zabrzeżanki za wszystkie zaprezentowane potrawy KGW Roztropice za „Garnek Myśliwego”, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct uhonorowała Súkromną Stredną Odborną Škole Educo Namestovo za „ Kluski ziemniaczane z makiem i powidłami”, Urząd Miejski w Czechowicach- Dziedzicach postanowił docenić KGW Grodziec za „Żeberka w kapuście” oraz „Kremówka cytrynowa”. Telewizja Bielsko przyznała wyróżnienie dla Zespołu Regionalnego Jaworze za wszystkie zaprezentowane potrawy. Muzeum Miejskie w Żywcu nagrodziło KGW Kozy za „Kluski kładzione”, KGW Rybarzowice za „Kluski szare” KGW Rudzica za wszystkie zaprezentowane tradycyjne potrawy.
Po uroczystym podsumowaniu i wręczeniu nagród nastąpiła kolejna cześć artystyczna programu, w której publiczność mogła podziwiać Zespół Włóczykije z Powiatu Bielskiego oraz Zespół „Ondraszek” ze Szczyrku. Konferansjerkę podczas Festiwal prowadził Rafał Główka. Imprezie towarzyszyły liczne atrakcje, stoiska gastronomiczne i promocyjne oraz plac zabaw dla dzieci, a Festiwal zakończyła zabawa taneczna dla mieszkańców.
Jolanta Konior z – ca kierownika Wydziału Promocji Starostwa Powiatowego w Bielsku – Białej zaznaczyła, że udało się osiągnąć zamierzony cel organizacyjny, jakim jest integracja Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu bielskiego na płaszczyźnie kulinarnego dziedzictwa i promocja naszej kuchni i regionalnych potraw dużo dalej niż tylko nasz powiat bielski.
Po raz pierwszy na jednej powiatowej imprezie zaprezentowało się aż 39 Kół Gospodarstw Wiejskich także ze Słowacji, a liczny udział publiczności (która mogła też degustować regionalne potrawy), zaproszonych gości i przedstawicieli mediów potwierdza tylko, że taka impreza staje się atrakcyjną wizytówką i promocją powiatu bielskiego - dodaje jedna z głównych organizatorek kulinarnego przedsięwzięcia Dorota Stolarczyk.
Organizatorzy zapowiadają wydanie folderu z najlepszymi i nagrodzonymi daniami, który jak wszystko na to wskazuje … smacznie się zapowiada.

We wspomnianym festiwalu kuchni regionalnej uczestniczyli posłowie na Sejm RP: Małgorzata Pępek, Sławomir Kowalski, Stanisław Pięta i Stanisław Szwed, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Bielskiego Bogusław Stolarczyk, Wicestarosta Bielski Grzegorz Szetyński, Członkowie Zarządu Powiatu Bielskiego Renata Franasik i Stanisław Pięta, radni powiatu bielskiego: Alina Świeży – Sobel, Józef Krajewski, Jacek Staszek, Sekretarz Powiatu Halina Kopeć, a także przedstawiciele: Urzędu Marszałkowskiego, Stowarzyszenia „Region Beskidy”, Beskidzkiej Izby Turystyki i Rejonowego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku – Białej.

Źródło : Starostwo Powiatowe

Archiwum wiadomości

 
  Polecamy

  Fotoreportaże
Copyright © 2003/2013 • Serwis używa plików cookies • Materiały zamieszczone na tej stronie stanowią własność autorów portalu • KONTAKT